lis 26 2003

risotto z pomidorami


Komentarze: 5

Składniki:

szklanka długiego ryżu

dwie szklanki bulionu warzywnego

cebula

czosnek (nie więcej niż trzy ząbki)

8 pieczarek 3 pomidory bez skórek (z puszki)

3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz, łyżeczka rozmarynu

Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki kroimy w słupki, drobno siekamy czosnek i smażymy 4 minuty. Następnie wsypujemy ryż i smażymy na średnim ogniu. Gdy ryż wchłonie cały tłuszcz, wlewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy, pilnując by nie przywarł do patelni. Gdy ryż wchłonie bulion, wlewamy następne pół szklanki. Czynność powtarzamy, dopóki ryż nie wchłonie całego bulionu. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy pieprzem, solą i rozmarynem i dusimy przez kilka minut.

pomidor : :
to_ja_elka
26 listopada 2003, 14:11
hmmm ... przepis, jak przepis ... ale jako wytrawna kucharka, czytaj wegetarianka, zamiast pieczarek dałabym strąki papryki, po jednym z każdego koloru, tzn. zielona, czerwona, pomarańczowa i żółta ... papryka lepiej się komponuje z pomidorami i wyglądem i smakowo ... smacznego i pozdrówka ...
26 listopada 2003, 13:49
co za precyzja, hauser! znowu jest minuta po wpół do.
hauser
26 listopada 2003, 13:31
jak powiedziałem: to nic osobistego. to tylko kuchnia.
26 listopada 2003, 13:07
dzięki hauser! wezmę to pod uwagę, choć nie lubię oblewania wrzątkiem i obdzierania ze skóry ;-)
hauser
26 listopada 2003, 12:31
w sumie można zamiast rozmarynu dodać bazylię. a czosnku nie smażyć za mocno bo będzie gorzki.a pomidory to przed duszeniem bym sparzył i ze skórki obrał.ale to nic osobistego. żadnych osobistych wycieczek.

Dodaj komentarz