risotto z pomidorami
Komentarze: 5
Składniki:
szklanka długiego ryżu
dwie szklanki bulionu warzywnego
cebula
czosnek (nie więcej niż trzy ząbki)
8 pieczarek 3 pomidory bez skórek (z puszki)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, łyżeczka rozmarynu
Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki kroimy w słupki, drobno siekamy czosnek i smażymy 4 minuty. Następnie wsypujemy ryż i smażymy na średnim ogniu. Gdy ryż wchłonie cały tłuszcz, wlewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy, pilnując by nie przywarł do patelni. Gdy ryż wchłonie bulion, wlewamy następne pół szklanki. Czynność powtarzamy, dopóki ryż nie wchłonie całego bulionu. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy pieprzem, solą i rozmarynem i dusimy przez kilka minut.
Dodaj komentarz